Поговорете заедно…кога за последно го правихте?

Вярвате ли в семейството и неговите ценности?

Искате ли да имате хармонични отношения с най-любимия си човек-вашия съпруг или съпруга?
С новата ни рубрика ви предлагаме идеи и принципи за изграждане на добри взаимоотношения между вас.

Ние ви приканваме да отделите внимание един на друг в приятен разговор. А идеите са добра основа за размишление. А говорили ли сте помежду си точно за това, което ще намерите по-долу?

Каква е целта?
Знаете ли, че майсторите, които изработват лъкове, никога не могат да направят стрелата за тях идеално права?
В Библията Псалм 127:4 децата са сравнени със стрели. Няма родител, който да може да възпита съвършено добре своето дете, също както и най-добрият майстор никога няма да изработи напълно права стрела. Освен това дали ще уцелите със стрелата набелязаната цел зависи от вятъра, дърветата и дъжда – също както и детето ви ще среща по пътя си различни влияния.

Ето и първият въпрос за вас!

Какви са целите ви като родител? Към какво учите детето си да се стреми?

Верен в малкото
В китайска поговорка се казва „този, който е верен в малкото, ще бъде верен и в голямото”. За да изградиш верността като качество не се започва с голямо обещание-нужно е да си верен в малките, злободневни нужди.
Познавате ли човек, на когото можете да разчитате във време на всякакво нещастие- от незначителна беда (като финансов проблем) до дълбока скръб (например загуба на любим човек). Човек, който спазва обещанията си винаги. Щом е казал, се обажда в точния час. Прави нещата точно така, както сте го помолили.
Това е човек, на когото можете да се доверите.

Въпрос:


Верен ли си в малките нужди към любимия човек или по-скоро не им обръщаш достатъчно внимание? Как може да изградиш в себе си верността като качество?

Най-безценният дар

Въпрос:

Колко време посвещавате на своя любим човек на ден, а на седмица? Кога беше последният път, когато съзнателно направихте нещо, за да подобрите връзката си? Какво беше то?

Поговорете заедно! Двама са по-добре от един…

Нуждая се от теб

Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се пивърже към жена си, и те двамата ще са една плът(едно тяло) 
(Битие гл.2 стих 24)


…Защото тялото не се състои от една част, а от много…

Окото не може да каже на ръката : Не ми трябваш! 
(Първо послание към Коринтяните от Новия Завет гл.12 стих 14 и 21).


(

Спомняте ли си първият път, когато казахте на своя (та) любим(а) : обичам те!

Не ви беше лесно, нали? Сигурно сте го изрекли в момент на силно вълнение и сърцето ви е било като лудо. Или пък сте прошепнали най-приятните думи в момент на пълна близост с човека до вас.

А опитвали ли сте да кажете : Нуждая се от теб?

Обикновено в съвместния живот настъпва рутина. Тя малко по малко ни заблуждава, че нямаме нужда от човека до нас. Започваме да си мислим, че можем и без него, че ще се справяме по- добре, ако сме сами.

В Битие се разказва, че след като Бог създава първия човек-Адам-казва “Не е добре за човек да бъде сам”. Тогава пред Адам се изреждат едно след друго всички животни на Земята. Но Адам не намира подходящ помощник за себе си и продължава да се чувства самотен. Бог го приспива дълбоко и взема едно от ребрата му, за да създаде подходящия помощник-първата жена Ева. Чувала съм много версии по въпроса защо Бог първо е създал Адам и защо Ева е създадена от Адам. Най-много харесвам приказката защо Бог взема точно реброто, за да създаде Ева-понеже реброто е най-близко до сърцето на човека, а и реброто предпазва сърцето от ударите на живота. И аз така вярвам, че Бог взема най-близкия орган до сърцето на мъжа, за да му създаде най-близко същество в живота.

Въпросът ни за днес е…

Има ли нещо, което ви пречи да кажете на любимия си човек колко се нуждаете от него? Обърнете се към нея или него и кажете “Нуждая се от теб!” После може да споделите защо се нуждаете от нея или него.

Защо се нуждая от теб?

В Еклесиаст (гл. 4 стих 9), книга от Библията, се казва “По-добре са двама, отколкото един, понеже те имат добра награда за труда си.”

Много са причините да се нуждаете точно от този човек, когото обичате.