Осем на начините, с които да влияеш позитивно на любимия човек

Автор: Веселина Ганева

Психолозите твърдят, че дори когато не излизаме никъде, а си останем вкъщи, въздействаме на поведението на поне 29 души.
На ден изричаме хиляди думи волно и неволно. Но точно с тях ние оказваме влияние на хората около нас -положително или отрицателно.
Всеки човек притежава достатъчно потенциал да реализира качествата си, както в работата, така и у дома. Ако усети успеха на постигнатото, той ще се почувства удовлетворен от живота си и готов за нови резултати. Честите критики, от друга страна, обезсърчават и правят усилията ни безсмислени. Не бихте искали до себе си да имате нерешителен и сломен човек, нали? Много по-хубаво е да видите радостта в очите му и да се насладите заедно на житейските победи.
Днес ви предлагаме 8 възможности, с които да помогнете на любимия да види най-доброто в себе си:

1. Вярвайте в него и го подкрепяйте.
От време на време всеки се съмнява дали се справя както трябва. В такъв момент увереността ни е силно застрашена. Ако забележите, че любимият ви е негативно настроен към себе си и е убеден в неуспеха си, веднага му покажете, че силно вярвате в него и в качествата му. Това е най-добрия начин да му помогнете да се спаси от натрапчивите си страхове.

2. Насърчете с похвали вашата половинка.
Едва ли някой друг ще го направи. (Особено в нашата страна, където черногледството е национална черта.) Обикновено ежедневието ни залива с изключително потискащи новини. В работата шефовете постоянно ни пришпорват и критикуват. Това не ни стига, но и самите ние се сравняваме с постиженията на колегите, приятелите и съседите си и се подлагаме на порицание. Предложете на най-близкия си човек своята любов под формата на похвали. Препоръката ни е да сте колкото се може по-конкретни в твърденията си. Например, припомнете му предишен успех в работата или как ви е накарал да се почувствате добре с подаръка без повод миналия месец. Кажете му, че сега той е способен да постигне дори повече, защото има силата и потенциала за това.

3. Говорете истината с любов.
Човек избягва да бъде напълно искрен. Бои се, че прямотата му ще огорчи другия. Вероятно смята, че така е любезен и възпитан. Но в семейството отношенията стоят по различен начин. Част от любовта е да бъдем откровени с партньора си. Това е възможността ни да му помогнем да изгражда и подобрява характера си. Ако например отблъсква хората с дразнещи подигравки, които счита за тънко чувство за хумор, със сигурност е добре да му кажете, че шегите му не се възприемат с радост от околните. Така той няма да губи приятели, нито пък ще е черната овца в офиса. Отстрани вие имате предимството да бъдете обективни и да уловите по- точно къде се нарушават взаимоотношенията на близките ни с другите. За това споделяйте с половинката си своите преценки. Истината не е нападение, не е и критика. Тя е пълноценен съвет. Но е важно да изкажете мнението си в момент на пълно спокойствие. Покажете на любимия си, че му вярвате, обичате го и желаете най-доброто за него. Опитайте се да няма никакво напрежение и неудобство докато разговаряте, защото все пак на партньора ви няма да му е приятно да слуша за своите неправилни постъпки.

4. Прекарвайте повече време заедно.
Обикновено обичаме да отделяме най-много време, за това което ни харесва и ни зарежда със сили. Днес смятаме, че времето е капитал и пари. То никога не стига. Но ако някой ви е наистина скъп, няма да имате търпение да бъдете с него, нали? Жените особено много ценят времето с обичания партньор.

5. Бъдете позитивни.
Ако се водим от убеждението, че хората притежават положителни качества, бързо ще ги открием в тях още на първата ни среща. Но когато сме мнителни и очакваме най-лошото от околните, обръщаме по-голямо внимание на чертите им, които ни дразнят. В случай, че сте от втория тип хора, не се сърдете, че сте разочаровани така често. Прекалено много анализирате недостатъците на другите. Погледнете и се вслушайте в човека до вас. Има толкова прекрасни неща в него. Напишете ги на лист, ако трябва да си ги припомните. Обадете му се и му кажете колко е ценен за вас. Насърчавайте го в компания пред други хора, като хвалите всичко, което харесвате в него.

6. Слушайте внимателно какво ви казва любимия човек.
Опитният психотерапевт никога не казва на клиента си как да постъпи в проблемна ситуация. Вместо това му задава насочващи въпроси. По този начин клиентът се опознава по- добре, вижда тревогата си в различна светлина и си прави изводи за по-ефективен подход към нея. Вие бихте могли да постъпите по същия начин. Като задавате деликатни, но точни въпроси, ще подтикнете партньора си да разсъждава и да премисли решението си.

7. Предизвикайте го.
Не влагайте агресивен смисъл в тези думи. Всички ние понякога се нуждаем от предизвикателство. То ни стимулира да се справим с него, като изпитва възможностите ни. Любовта ви ще бъде много пламенна, ако понякога създавате предизвикателства за човека до вас. Как бихте могли да бъдете такова за любимия си ще научите тук.

8. Споделяйте грешките си.
Ако преживявате труден момент, свързан с чувство на провал, разкажете за него на половинката си. Не се страхувайте, че в такъв момент сте уязвими. Не задържайте в себе си тъгата и разочарованието от самите вас. Когато поверявате такава съкровена емоция на любимия си, вие му показвате колко много разчитате на него и неговата защита.